Φωτιά στον Βαρνάβα: Τρία μέτωπα σε Μικροχώρι, Γραμματικό και Σταμάτα – Εκκενώνονται Μαραθώνας, Διόνυσος και Ραπεντώσα

Μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στην Αττική η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι από αγροτοδασική έκταση στην περιοχή του Βαρνάβα και σε ελάχιστα λεπτά έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Αυτή τη στιγμή το μέτωπο έχει έκταση χιλιομέτρων ενώ αλλεπάλληλα είναι τα μηνύματα του 112 τα οποία καλούν τους κατοίκους διαφόρων περιοχών να απομακρυνθούν για την ασφάλειά τους. Μάλιστα νέα μηνύματα εστάλησαν νωρίτερα για απομάκρυνση από Μαραθώνα προς Νέα Μάκρη και εκκένωση της Ραπεντώσας προς Δροσιά μέσω της Λεωφόρου Διονύσου

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Θοδωρής Παναγιωτίδης, από το Μικροχώρι είναι πλήρως ανεξέλεγκτη η πορεία της πυρκαγιάς και σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία γύρω στις 5 το πρωί αναμένεται να φτάσουν ξανά οι άνεμοι τα 8 μποφόρ. Tο μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως αυτή την ώρα εντοπίζεται έξω από το Μικροχώρι και πέριξ της λίμνης του Μαραθώνα.

Είναι μία βιβλική καταστροφή, είναι τεράστιο μέτωπο, οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει καθόλου, είναι κάτι πέραν των δυνατοτήτων μας, δήλωσε στο ΕΡΤΝews, ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας. «Η φωτιά έχει φτάσει πάνω από τον Μαραθώνα» υπογράμμισε και είπε ότι υπάρχουν ζημιές σε καλλιέργεις και σπίτια της περιοχής.

Από Παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση στον Βαρνάβα τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, καθώς, όπως είπε, η φωτιά εξελίσσεται κοντά σε σπίτια έχοντας προκαλέσει και ζημιές «Οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν αναπτυχθεί βόρεια στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά στο Γραμματικό και νότια στη Σταμάτα», τόνισε.Όπως είπε οι άνεμοι εξάπλωσαν αστραπιαία τη φωτιά παρά το γεγονός ότι η πρώτη ρίψη νερού από εναέριο μέσο έγινε πέντε λεπτά από την έναρξη της. «Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι παρόλο που το πρώτο εναέριο μέσο εκτελώντας έμφορτη περιπολία, πραγματοποίησε ρίψη πέντε λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς και σε δέκα λεπτά επιχείρησαν οι πρώτες επίγειες δυνάμεις οι ισχυροί άνεμοι την εξάπλωσαν αστραπιαία δημιουργώντας της ακραία συμπεριφορά με συνεχόμενες κηλιδώσεις και νέα μέτωπα πίσω από τις γραμμές ανάσχεσης» εξήγησε.

Τα μέτωπα της φωτιάς από τους δορυφόρους της NASA.

Φωτιά στον Βαρνάβα: Τρία μέτωπα σε Μικροχώρι, Γραμματικό και Σταμάτα – Εκκενώνονται Μαραθώνας, Διόνυσος και Ραπεντώσα (Live)

Πολίτες κλήθηκαν μέσω του 112 να φύγουν από Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας προς Κηφισιά. Λίγα λεπτά νωρίτερα υπήρξε μήνυμα για εκκένωση του Γραμματικού προς Μαραθώνα. Επίσης, κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Καπανδρίτι και Αφίδνες μέσω Εθνικής Οδού όσοι είναι στην περιοχή Μικροχώρι του Δήμου Ωρωπού. Με μήνυμα του 112 που ήχησε νωρίτερα κλήθηκαν όσοι βρίσκονται στην περιοχή Μικροχώρι του Δήμου Ωρωπού, να απομακρυνθούν προς Καπανδρίτι και Αφίδνες μέσω της Εθνικής Οδού.

Σχετικά